Kynuté bochánky s mákem a švestkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 3 PL cukru
- 65 g rozpuštěného tuku (Hery)
- 1/2 vanilkového cukru
- trochu citronové kůry
- špetka soli
- Náplň:
- naše oblíbená mak - dle zvyklostí
- švestky nebo jiná - tvaroh, povidla - jablečná či švestková,...
- vejce na potření
Postup Kynuté bochánky s mákem a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít.
Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Z těsta ukrojíme kousek, vytvarujeme na placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme 2 půlky švestek. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (cca 200°C, 15 minut).