Plněné kuřecí prso s pestem a sušenými brusinkami
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Pro jednu osobu:
- 1 kuřecí prso
- pesto (pokud nemáte možnost a nechcete dělat domácí, dobré je i z Lidlu)
- 1 malá hrstička sušených brusinek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- olivový olej (Pomace nebo přepuštěné máslo)
- Omáčka:
- 100 ml bílého vína
- 30 g másla
- sůl
- pepř
- cukr
Postup Plněné kuřecí prso s pestem a sušenými brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme brusinky, které zalijeme horkou vodou tak, aby byly ponořené. Pak brusinky slijeme (vodu z brusinek necháme, použijeme jí na přípravu omáčky),
Kuřecí maso očistíme, umyjeme, osušíme. Rozřízneme ho na tenko tak, aby nám vznikl jeden velký tenký kus masa. Opepříme, osolíme a pomažeme pestem.
Na pesto nasypeme brusinky a maso srolujeme. Obvážeme ho nitkou, aby drželo svůj původní tvar, osolíme a opepříme.
Rozpálíme pořádně pánev, na horkou nalijeme olej a necháme opět pořádně rozpálit. Maso na ní zprudka rychle do zlatova opečeme (do masa nesmíme píchat vidličkou, aby nám nevytekla šťáva). Maso přendáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a necháme v předehřáté troubě dojít na 130°C cca 10 minut.
Do výpeku na pánvičce dáme svařit víno, zredukujeme na polovinu, poté přilijeme vodu z vylouhovaných brusinek, ochutíme pepřem, solí, můžeme i cukrem a trochu necháme probublat. Sundáme z plamene (plotýnky) a do ještě horké směsi vhodíme na malé kousky nakrájené máslo (já vždy pánvičku držím nad plotýnkou a kroutím s ní tak, aby se máslo tou omáčkou polévalo a zároveň se pomalu tím horkem rozpouští). To nám omáčku zahustí a udělá krémovější (pozor, nesmíme dát na plamen, máslo by se rozteklo a nezahustilo nám omáčku).
Maso vyndáme, sundáme nit a polijeme omáčkou.