Plněné kuřecí prso s pestem a sušenými brusinkami

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Pro jednu osobu:
1 kuřecí prso
pesto (pokud nemáte možnost a nechcete dělat domácí, dobré je i z Lidlu)
1 malá hrstička sušených brusinek
sůl
čerstvě namletý pepř
olivový olej (Pomace nebo přepuštěné máslo)
Omáčka:
100 ml bílého vína
30 g másla
sůl
pepř
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme brusinky, které zalijeme horkou vodou tak, aby byly ponořené. Pak brusinky slijeme (vodu z brusinek necháme, použijeme jí na přípravu omáčky),

  2. Kuřecí maso očistíme, umyjeme, osušíme. Rozřízneme ho na tenko tak, aby nám vznikl jeden velký tenký kus masa. Opepříme, osolíme a pomažeme pestem.

  3. Na pesto nasypeme brusinky a maso srolujeme. Obvážeme ho nitkou, aby drželo svůj původní tvar, osolíme a opepříme.

  4. Rozpálíme pořádně pánev, na horkou nalijeme olej a necháme opět pořádně rozpálit. Maso na ní zprudka rychle do zlatova opečeme (do masa nesmíme píchat vidličkou, aby nám nevytekla šťáva). Maso přendáme do pekáčku, zakryjeme alobalem a necháme v předehřáté troubě dojít na 130°C cca 10 minut.

  5. Do výpeku na pánvičce dáme svařit víno, zredukujeme na polovinu, poté přilijeme vodu z vylouhovaných brusinek, ochutíme pepřem, solí, můžeme i cukrem a trochu necháme probublat. Sundáme z plamene (plotýnky) a do ještě horké směsi vhodíme na malé kousky nakrájené máslo (já vždy pánvičku držím nad plotýnkou a kroutím s ní tak, aby se máslo tou omáčkou polévalo a zároveň se pomalu tím horkem rozpouští). To nám omáčku zahustí a udělá krémovější (pozor, nesmíme dát na plamen, máslo by se rozteklo a nezahustilo nám omáčku).

  6. Maso vyndáme, sundáme nit a polijeme omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!