Švestkový tarte tatin
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 40 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 2 vejce
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamomu
- 200 g bílého jogurtu
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžíce mletého máku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- _____
- 40 g másla
- 60 g hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- cca 1/2 kg švestek (měla jsem sklenici nasucho naložených)
- máslo na vymazání formy
Postup Švestkový tarte tatin
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 170°C. Na pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a medem do hustého sirupu. Nalijeme jej na dno máslem vymazané formy a vyskládáme do něj švestky řeznou stranou nahoru.
Změklé máslo vyšleháme s vejci, solí, kardamomem, skořicí a jogurtem, přisypeme mouku, mák, sodu a kypřící prášek. Promícháme nebo prošleháme na malé otáčky. Bude-li se vám zdát moc husté, přidejte lžíci jogurtu.
Těsto nalijeme na švestky, zarovnáme a pečeme asi 30-40 minut. Pokud budete péci v otevírací formě, tak pozor, z formy kape máslo, vložte pod mřížku plech.
Koláč nechte po upečení částečně vychladnout, pak jej překlopte na tác.