Švestkový tarte tatin

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
40 g másla
60 g hnědého cukru
2 vejce
špetka soli
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky kardamomu
200 g bílého jogurtu
150 g polohrubé mouky
1 lžíce mletého máku
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky kypřícího prášku
_____
40 g másla
60 g hnědého cukru
1 lžíce medu
cca 1/2 kg švestek (měla jsem sklenici nasucho naložených)
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu na 170°C. Na pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a medem do hustého sirupu. Nalijeme jej na dno máslem vymazané formy a vyskládáme do něj švestky řeznou stranou nahoru.

  2. Změklé máslo vyšleháme s vejci, solí, kardamomem, skořicí a jogurtem, přisypeme mouku, mák, sodu a kypřící prášek. Promícháme nebo prošleháme na malé otáčky. Bude-li se vám zdát moc husté, přidejte lžíci jogurtu.

  3. Těsto nalijeme na švestky, zarovnáme a pečeme asi 30-40 minut. Pokud budete péci v otevírací formě, tak pozor, z formy kape máslo, vložte pod mřížku plech.

  4. Koláč nechte po upečení částečně vychladnout, pak jej překlopte na tác.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!