Kyjevský kotlet v mojí úpravě

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2 celé přední díly kuřete bez stehen
máslo
citrónová šťava
sůl
mletý černý pepř
dijonska horčice
velmi na jemno posekaná petrželová nať
cukr krystal
mrkev
zelený hrášek
hladká mouka
2 vejce
mléko
strouhanka
olej
brambory
voda
NA DEKORACI:
kolečka citrónu
čerstvá červená kapie

Postup přípravy receptu

  1. Predný diel kuraťa rozsekneme pozdlžne na polovicu, každú polovicu ešte šikmo na polovicu, odstránime kožu, horné polovice vykostíme, ale ponecháme hornú časť krídlovej kosti, čím vytvoríme kotletu, ktorej mäso pozdlž rozovrieme ostrým nožom.

  2. Kuraciu kotletu nasolíme.

  3. Kosti a kožu použijeme na polievku, prsia na iné jedlo.

  4. V miske rozmiešame maslo so soľou, mletým čiernym korením, citronovou šťavou, horčicou, petržlenovou vňaťou a z bylinkového masla vyformujeme 4 hranolčeky 4x1 cm, dáme do mrazničky stuhnúť.

  5. Do rozovretej kotlety vložíme hranolček masla, obalíme mäsom, zopneme špáradlami, 2x obalíme v trojobale, aby maslo pri vysmážaní nevytieklo, odložíme na 2 hodiny do chladničky a pred vysmážaním dáme ešte na 15 minút do mrazničky.

  6. Mrkvu, pokrájanú na kocky uvaríme v osolenej a osladenej vode al dente, v tej istej vode krátko obvaríme hrášok a scedíme.

  7. Očistené zemiaky pokrájame na tenké plátky, plátky na jemné prúžky.

  8. Zemiakovou slamou vystelieme sitko na čaj,vysmažíme v rozpálenom oleji do zlata a vyklopíme.

  9. Necháme zemiakové hniezda odsať od tuku na papierovej utierke.

  10. Kotlety vložíme do hlbšej vrstvy rozpáleného oleja, vysmážame do zlato-červenej farby, obrátime, stiahneme plameň, dosmažíme a dáme odsať od tuku na papierovú utierku.

  11. Podávame horúce so zemiakovými hniezdami, obložené mrkvou, hráškom, kolieskami citrona a kapiou. Mäso je od bylinkového masla jemne ochutené a šťavnaté.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!