Květákové kari s červenou čočkou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 velká najemno nakrájená cibule
2 velké najemno nakrájené šalotky
1 chilli paprička (velikost dle chuti)
1,5 cm velký kousek čerstvého zázvoru
1 větší petržel (příp. mrkev nebo brambor), nakrájená na menší kousky
2,5 lžičky kari
1/2 lžičky skořice
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1,5 hrnku červené čočky
1 litr zeleninového vývaru (či voda + 2 lžíce sypkého AlNatura bujónu)
1 střední květák
1 svazek čerstvého koriandru
2 limetky

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci zahřejte trochu oleje, přidejte cibuli a šalotky a opékejte asi 5-7 minut.

  2. Přidejte najemno nastrouhaný zázvor a asi minutu smažte.

  3. Přisypte všechno koření a nasekanou chilli papričku, půl minuty míchejte, aby se nepřipalovalo, poté přidejte petržel a asi další minutu nechte osmahnout.

  4. Přilijte zeleninový vývar a vmíchejte do curry červenou čočku.

  5. Zakryjte poklicí, přidejte teplotu a přiveďte k varu. Teplotu opět snižte, zamíchejte a nechte asi 10 minut mírně vařit pod pokličkou. Poté přidejte květák, nakrájený/natrhaný na malé kousky. Částečně zakryjte poklicí a vařte asi 20 - 25 minut (květák by neměl být úplně rozvařený).

  6. Vmíchejte nasekaný čerstvý koriandr a asi 3 lžíce limetkové šťávy, případně dosolte.

  7. Přikryjte poklicí, nechte asi čtvrt hodiny stát, aby se chutě promísily a poté podávejte s rýží, quinoou nebo nějakou plackou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!