Pagáčky s medvědím česnekem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g hladká mouka
- 200 g celozrnná žitná mouka
- 100 g vepřové sádlo
- 150 ml bílý jogurt
- 30 g čerstvé droždí
- 1/2 kávové lžičky cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 170-180 ml vlažné mléko
- 2 stroužky česneku
- velká hrst pokrájených listů medvědího česneku - medvědí česnek
- Na potření:
- 1 rozšlehané vajíčko
Postup Pagáčky s medvědím česnekem
Postup přípravy receptu
-
Do jogurtu vmiešame cukor a droždie, necháme v teple stáť.
Obidve múky zmiešame so soľou, pridáme zmäklé sádlo (nie roztopené), kvások, pretlačený cesnak a pridávame mlieko, vypracujeme plastické dosť hutné cesto.
Na konci zamiesime medvedí cesnak. Prikryjeme a necháme cesto kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
Potom vyvaľkáme na cca 1,5 hrubý plát, pokrájame. (Môžeme vykrajovať klasické tvary - okrúhle, ja nerobím.) Ukladáme na pečiaci papier alebo fóliu, prikryjeme utierkou a zas necháme kysnúť asi 30 minut.
Potom potrieme vajíčkom, dáme piecť cca 15-20 minút, pri 200°C, sledujeme.
Povrch môžeme posypať napr. aj sezamom, slnečnicou a pod.