Citronové suflé a malinové coulis (kuli)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Suflé:
- 4 vejce- bílky zvlášť
- špetka soli
- 60 g krupicového cukru - může být třtinový
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 většího dobře omytého citronu
- 100 g ricotty nebo žervé nebo jemného tvarohu
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
- Změklé máslo
- krupicový cukr na vymazání a vysypání formiček
- Coulis:
- hrst malin (i mražených)
- lžička změklého másla
- špetka mleté vanilky
- 1-2 lžíce cukru - dle chuti
Postup Citronové suflé a malinové coulis (kuli)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme coulis. Máslo rozpustíme, přidáme cukr, rozmačkané maliny, ochutíme vanilkou a rozvaříme. Hotové coulis přepasírujeme přes jemné síto.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Formičky na suflé vymažeme změklým máslem a vysypeme krupicovým cukrem.
Do bílků dáme sůl a polovinu cukru a vyšleháme na sníh. Ke žloutkům přidáme zbytek cukru a nastrouhanou kůru z citronu a vyšleháme do husté pěny. Do této hmoty zašleháme citronovou šťávu, ricottu a mouku, lehce vmícháme sníh z bílků a ihned plníme formičky do 3/4. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Suflé vyklopíme, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme s coulis (ale není nezbytně nutné vyklápět, můžeme podávat ihned horké v mističkách, suflé totiž rychle spadne dolů).
Pozn.: Ovocné coulis je výborné i z jiného červeného ovoce - jahod, rybízu, višní apod.