Citronové suflé a malinové coulis (kuli)

Recepty, Moučníky

Suroviny

Suflé:
4 vejce- bílky zvlášť
špetka soli
60 g krupicového cukru - může být třtinový
2 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 většího dobře omytého citronu
100 g ricotty nebo žervé nebo jemného tvarohu
1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
Změklé máslo
krupicový cukr na vymazání a vysypání formiček
Coulis:
hrst malin (i mražených)
lžička změklého másla
špetka mleté vanilky
1-2 lžíce cukru - dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme coulis. Máslo rozpustíme, přidáme cukr, rozmačkané maliny, ochutíme vanilkou a rozvaříme. Hotové coulis přepasírujeme přes jemné síto.

  2. Troubu předehřejeme na 200°C.

  3. Formičky na suflé vymažeme změklým máslem a vysypeme krupicovým cukrem.

  4. Do bílků dáme sůl a polovinu cukru a vyšleháme na sníh. Ke žloutkům přidáme zbytek cukru a nastrouhanou kůru z citronu a vyšleháme do husté pěny. Do této hmoty zašleháme citronovou šťávu, ricottu a mouku, lehce vmícháme sníh z bílků a ihned plníme formičky do 3/4. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.

  5. Suflé vyklopíme, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme s coulis (ale není nezbytně nutné vyklápět, můžeme podávat ihned horké v mističkách, suflé totiž rychle spadne dolů).

  6. Pozn.: Ovocné coulis je výborné i z jiného červeného ovoce - jahod, rybízu, višní apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!