Květák (brokolice) po italsku
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- cca 800 g květáku - předvařeného
- 500 g mletého masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 80 g mrkev - hrubě nastrouhaná
- 80 g celeru - hrubě nastrouhaného
- 80 g rajského protlaku
- olej
- 3 - 4 vejce
- 300 g oloupaných rajčat
- sůl
- cca 2 lžičky italského koření nebo dle chuti trochu bazalky, oregana...
- sýr - není nutný
Postup Květák (brokolice) po italsku
Postup přípravy receptu
-
Růžičky květáku nebo brokolice jenom krátce povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat, pokrájíme nahrubo.
Na oleji ve větším hrnci necháme zesklovatět cibuli, přidáme mleté maso a restujeme do vypaření tekutiny. Pak přidáme k masu krátce orestovat nastrouhanou mrkev, celer, česnek i protlak. Přidáme pokrájená masitá rajčata a papriku, okořeníme a osolíme dle chuti. Vše promícháme a krátce podusíme. K masu vmícháme květák a necháme směs trochu zchladnout, jelikož potřebujeme vmíchat do směsi vejce, která by se ve vařící směsi ihned srazila a my je potřebujeme jako pojivo při zapékání.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem nebo olejem, směs do něj přendáme, uhladíme a přiklopené zapečeme v předehřáté troubě 20 minut, pak odklopíme a zapečeme ještě cca 15 minut. Ke konci pečení můžeme posypat sýrem, který necháme rozehřát a zrůžovět.
Podáváme s bramborovou nebo těstovinovou přílohou, s čerstvou zeleninou nebo jen tak.