Kváskový chleba se semolou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g semolinové mouky
- Dále:
- 350 g semolinové mouky
- 200 g vody
- 2 lžičky soli
- kmín
Postup Kváskový chleba se semolou
Postup přípravy receptu
-
Smícháme suroviny na rozkvas a v teple místnosti necháme 12 hodin pracovat.
K vykynutému rozkvasu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho zakryté přibližně 2-3 hodiny kynout.
Z vykynutého těsta pak na pomoučeném stole zformujeme bochník, který uložíme do moukou vysypané ošatky vykynout - přibližně 1-2 hodiny.
Vykynutý bochníček opatrně vykulíme na plech se pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a jen s podkladem (papír, fólie) z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici v troubě. Pokud uděláme bochník kulatý, můžeme ho upéct v troubě ve vyhřátém litinovém hrnci. Pečeme na 250°C/15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C a dopečeme - přibližně 30-35 minut.