Kváskový chleba se semolou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

rozkvas:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
150 g vody
100 g žitné chlebové mouky
50 g semolinové mouky
Dále:
350 g semolinové mouky
200 g vody
2 lžičky soli
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme suroviny na rozkvas a v teple místnosti necháme 12 hodin pracovat.

  2. K vykynutému rozkvasu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho zakryté přibližně 2-3 hodiny kynout.

  3. Z vykynutého těsta pak na pomoučeném stole zformujeme bochník, který uložíme do moukou vysypané ošatky vykynout - přibližně 1-2 hodiny.

  4. Vykynutý bochníček opatrně vykulíme na plech se pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a jen s podkladem (papír, fólie) z plechu sešoupneme na nahřátou dlaždici v troubě. Pokud uděláme bochník kulatý, můžeme ho upéct v troubě ve vyhřátém litinovém hrnci. Pečeme na 250°C/15 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C a dopečeme - přibližně 30-35 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!