Tartaletka se smetanovým karamelem, vanilkovým krémem a karamelovou ozdobou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus (z těsta na staročeské linecké):
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 1 vanilkové cukry
- 350 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- kůra z půlky citronů
- Vanilkový krém:
- 1 bal vanilkového pudinku
- 0,5 l mléka
- 150 g másla
- 5 kapek vanilkového extraktu
- 100 g cukru
- 5 cl rumu
- Domácí smetanový karamel a ozdoba z karamelu:
- 300 g cukr moučka
- 50 g másla
- 300 ml smetany 33 %
Postup Tartaletka se smetanovým karamelem, vanilkovým krémem a karamelovou ozdobou
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na korpus uděláme těsto (spojíme všechny ingredience) a necháme přes noc odležet. Po odležení těsto vytáhneme a rozdělíme jej na 10 ks. Připravíme tartaletkové formičky 12,5 cm široké. Každý kus těsta rozválíme a přendáme do formičky. Aby těsto nedělalo bubliny, položíme na těsto pečící papír a nasypeme na něj cokoli těžkého, co můžeme péct (já dávala fazole). Těsto pečeme na 180 stupňů cca 10 -12 minut. Upečené korpusy necháme zchladit.
Do vyššího hrnce dáme cukr který mícháme. Za stálého míchání vznikne tekutý karamel který odstraníme z plotny a vidličkou natahujeme. Připravíme si velkou mísu. Vidličkou nabereme na konec špiček karamel a co nejrychlejším pohybem ruky nad mísou tvoříme karamelové vlasy. Vidličku namáčíme, dokud vlasů v míse nemáme dostatek na ozdobení. Po dokončení dáme nejlépe do chladného místa lednice. Zbytek karamelu, co nám zůstal, dáme znova nad plamen, vmícháme máslo a smetanu, a naléváme do korpusu jako první.
Rozkvedláme mléko s pudinkem a uvaříme pudink do husta, osladíme jej. Vmícháme máslo a vanilkový extrakt, rum. Tento krém přijde do upečených formiček jako druhý. Krém vložíme do cukrářského pytlíku a zdobíme jim košíček. Rozdělme do 10 korpusů. Na vrch tartaletky pokládáme ozdobu z karamelu. Ozdoba v pokojové teplotě se roztápí, takže ozdobíme před podáváním.