Tartaletka se smetanovým karamelem, vanilkovým krémem a karamelovou ozdobou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus (z těsta na staročeské linecké):
2 žloutky
250 g másla
1 vanilkové cukry
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
kůra z půlky citronů
Vanilkový krém:
1 bal vanilkového pudinku
0,5 l mléka
150 g másla
5 kapek vanilkového extraktu
100 g cukru
5 cl rumu
Domácí smetanový karamel a ozdoba z karamelu:
300 g cukr moučka
50 g másla
300 ml smetany 33 %

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na korpus uděláme těsto (spojíme všechny ingredience) a necháme přes noc odležet. Po odležení těsto vytáhneme a rozdělíme jej na 10 ks. Připravíme tartaletkové formičky 12,5 cm široké. Každý kus těsta rozválíme a přendáme do formičky. Aby těsto nedělalo bubliny, položíme na těsto pečící papír a nasypeme na něj cokoli těžkého, co můžeme péct (já dávala fazole). Těsto pečeme na 180 stupňů cca 10 -12 minut. Upečené korpusy necháme zchladit.

  2. Do vyššího hrnce dáme cukr který mícháme. Za stálého míchání vznikne tekutý karamel který odstraníme z plotny a vidličkou natahujeme. Připravíme si velkou mísu. Vidličkou nabereme na konec špiček karamel a co nejrychlejším pohybem ruky nad mísou tvoříme karamelové vlasy. Vidličku namáčíme, dokud vlasů v míse nemáme dostatek na ozdobení. Po dokončení dáme nejlépe do chladného místa lednice. Zbytek karamelu, co nám zůstal, dáme znova nad plamen, vmícháme máslo a smetanu, a naléváme do korpusu jako první.

  3. Rozkvedláme mléko s pudinkem a uvaříme pudink do husta, osladíme jej. Vmícháme máslo a vanilkový extrakt, rum. Tento krém přijde do upečených formiček jako druhý. Krém vložíme do cukrářského pytlíku a zdobíme jim košíček. Rozdělme do 10 korpusů. Na vrch tartaletky pokládáme ozdobu z karamelu. Ozdoba v pokojové teplotě se roztápí, takže ozdobíme před podáváním.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!