Tartaletka s krémem z vaječného likéru a čokoládovou pěnou s lotus sušenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus (z těsta na staročeské linecké):
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 1 vanilkové cukry
- 350 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- kůra z půlky citronů
- 3 lžíce kakaa
- Krém (vaječný likér s vanilkou):
- 1/3 vanilkového pudinku
- 15 cl mléka
- 50 g másla
- 8 cl vaječného likéru
- 2 lžíce cukru
- Čokoládová pěna:
- 500 ml smetany (33 % tuku)
- 250 g hořké čokolády
- 10 sušenek Lotus
Postup Tartaletka s krémem z vaječného likéru a čokoládovou pěnou s lotus sušenkou
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na korpus uděláme těsto (spojíme všechny ingredience) a necháme přes noc odležet. Po odležení těsto vytáhneme a rozdělíme jej na 10 ks. Připravíme tartaletkové formičky 12,5 cm široké. Každý kus těsta rozválíme a přendáme do formičky. Aby nám těsto nedělalo bubliny, položíme na těsto pečící papír a nasypeme na nej cokoli těžkého, co můžeme péct (já dávala fazole). Těsto pečeme na 180 stupňu cca 10 -12 minut. Upečené korpusy necháme schladit.
Rozkvedláme mléko s pudinkem a uvaříme puding do husta, osladíme jej. Vmícháme máslo a vaječný likér. Tento krém dáváme do korpusů jako první. Rozdělme do 10 korpusů.
Na čokoládovou pěnu budeme potřebovat šlehačku a čokoládu. Šlehačku vyšleháme do husta. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění čokoládu vyndáme a mícháme, dokud teplota se nesníží, poté vmícháme do vyšlehané smetany. Tu přendáme do cukrářského pytlíku. a dozdobíme korpus čokoládovou pěnou.
Sušenky rozmělníme a posypeme navrch.