Malinová tartaletka s čokoládovou pěnou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus (z těsta na staročeské linecké):
2 žloutky
250 g másla
1 vanilkové cukry
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
kůra z půlky citronů
Malinová omáčka:
700 g malin
200 g cukru
1 dl vody
želatina
Čokoládová pěna:
500 ml smetany (33 % tuku)
250 g bílé čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Ze surovin na korpus uděláme těsto (spojíme všechny ingredience) a necháme přes noc odležet. Po odležení těsto rozdělíme na 10 ks. Připravíme tartaletkové formičky 12,5 cm široké. Každý kus těsta rozválíme a přendáme do formičky. Aby nám těsto nedělalo bubliny, položíme na těsto pečící papír a nasypeme na něj cokoli těžkého, co můžeme péct (já dávala fazole). Těsto pečeme na 180 stupňů cca 10 -12 minut. Upečené korpusy necháme zchladit.

  2. Malinová omáčka a želé v jednom: Připravíme do hrnce maliny, cukr a vodu. Provaříme a odstavíme z plotny. Touto směsí poléváme korpusy s kusy malin. (Měla by nám zůstat minimálně polovina omáčky). Po dozdobení čokoládovou pěnou uděláme ze zbytků malin želé. Na čokoládovou pěnu budeme potřebovat šlehačku a čokoládu. Šlehačku vyšleháme do požadované hustoty. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění ji vyndáme a mícháme, dokud se teplota nesníží, poté vmícháme do vyšlehané smetany. Tu přendáme do cukrářského pytlíku. A zdobíme korpus čokoládovou pěnou.

  3. Korpusy necháváme odpočinout a vychladnout. Po odpočinutí aspoň půl hod. Můžeme připravit želé podle návodu a množství. Želatinu naléváme na korpusy poté, až nám vychladne, musíme ji tedy stále promíchávat. Po dokončení můžeme servírovat a nechat ještě pár hodin odležet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!