Malinová tartaletka s čokoládovou pěnou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Korpus (z těsta na staročeské linecké):
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 1 vanilkové cukry
- 350 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- kůra z půlky citronů
- Malinová omáčka:
- 700 g malin
- 200 g cukru
- 1 dl vody
- želatina
- Čokoládová pěna:
- 500 ml smetany (33 % tuku)
- 250 g bílé čokolády
Postup Malinová tartaletka s čokoládovou pěnou
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na korpus uděláme těsto (spojíme všechny ingredience) a necháme přes noc odležet. Po odležení těsto rozdělíme na 10 ks. Připravíme tartaletkové formičky 12,5 cm široké. Každý kus těsta rozválíme a přendáme do formičky. Aby nám těsto nedělalo bubliny, položíme na těsto pečící papír a nasypeme na něj cokoli těžkého, co můžeme péct (já dávala fazole). Těsto pečeme na 180 stupňů cca 10 -12 minut. Upečené korpusy necháme zchladit.
Malinová omáčka a želé v jednom: Připravíme do hrnce maliny, cukr a vodu. Provaříme a odstavíme z plotny. Touto směsí poléváme korpusy s kusy malin. (Měla by nám zůstat minimálně polovina omáčky). Po dozdobení čokoládovou pěnou uděláme ze zbytků malin želé. Na čokoládovou pěnu budeme potřebovat šlehačku a čokoládu. Šlehačku vyšleháme do požadované hustoty. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění ji vyndáme a mícháme, dokud se teplota nesníží, poté vmícháme do vyšlehané smetany. Tu přendáme do cukrářského pytlíku. A zdobíme korpus čokoládovou pěnou.
Korpusy necháváme odpočinout a vychladnout. Po odpočinutí aspoň půl hod. Můžeme připravit želé podle návodu a množství. Želatinu naléváme na korpusy poté, až nám vychladne, musíme ji tedy stále promíchávat. Po dokončení můžeme servírovat a nechat ještě pár hodin odležet.