Kváskový chleba s dýňovým semínkem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 40 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 210 g vody
- 210 g žitné chlebové mouky
- Dále:
- 260-300 g vody
- 490 g pšeničné chlebové mouky
- 3 rovné lžičky soli
- 3 lžičky drceného kmínu
- 50 g dýňových semínek
Postup Kváskový chleba s dýňovým semínkem
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Vodu je třeba ke konci přilévat po částech, moje těsto jí spotřebovalo celých uvedených 510 g – ale poslední dobou se mi zdá, že mám mouku žíznivější (sušší) než někteří, co moje recepty zkouší. Těsto bylo více hydratované, ale rozhodně se na stole nerozlévalo.
Vymísené těsto necháme vykynout – 1-2 hodiny, stačí, když zvětší svůj objem o 40-50%. Pak ho vytáhneme na pomoučený stůl, popřekládáme, vytvarujeme bochník a omoučený dáme kynout do ošatky.
Přibližně po 1,5-2 hodinách bochník z ošatky opatrně vykulíme na plech s pečící fólií, ometeme mouku, ostříkáme vodou z rozprašovače, můžeme naříznout a vložíme do rozpálené trouby – bochník i s fólií sesuneme z plechu na dlaždici a upečeme (220°C/ asi 45-50 minut).