Kváskové kořenové bagety
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 30 g žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- Dále:
- 200 g vody
- 50 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- lžička drceného kmínu
- necelé 2 lžičky soli
Postup Kváskové kořenové bagety
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme pracovat v teple místnosti asi 12 hodin.
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.
V průběhu dalších 2-3 hodin těsto překládáme každých 30-40 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře. Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin (viz foto těsta v míse). Opatrně ho vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout.
Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct.
Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody. Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici.
Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku. Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.