Kváskové housky, rohlíky, pečivo
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 150 g kvásku (měla jsem žitný)
- 500 g (BIO) hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 10 g soli
- špetka kurkumy (nemusí být)
- 260 - 300 g odstáté vody (nejdřív cca 250 a zbytek podle potřeby)
- 2 polévkové lžíce kvalitního rostlinného oleje
- Na potření 1 vejce
- Něco na posypání:
- sezamová semínka (i jiná)
- hrubá sůl
- mák
Postup Kváskové housky, rohlíky, pečivo
Postup přípravy receptu
-
Kvásek, 250 g vody, a třetinu mouky nejdříve opatrně rozmícháme na kašičku, přidáme zbytek mouky, sůl, kurkumu a olej a hněteme…zbytek vody doléváme podle potřeby, dokud nevznikne tuhé těsto, které se nelepí…dobře propracujeme.
Přikryté necháme kynout (pod pokličkou, víkem nebo dáme do igelitky, těsto si udělá teplé a vlhké prostředí, aby dobře kynulo a neosychalo…utěrka nestačí) v pokojové teplotě 2 – 3 hod…během kynutí alespoň jednou těsto překládáme – propracujeme.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé uděláme váleček, který rozdělíme na třetiny = 12 stejných kousků těsta. Z každé porce uděláme bulky, rohlíky, pletýnky.
Pečivo naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca hodinu kynout a rovnou si rozpálíme troubu na 220 °C.
Po vykynutí dáme na dno trouby plech s vodou, housky potřeme vajíčkem a posypeme, čím chceme.
Pečeme cca 12 - 15 minut – hlídáme barvu. Na mřížce necháme úplně vychladnout.