Staročeská couračka

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g kysaného zelí
3 středně velké brambory
2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí)
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
lžička celého pepře
sůl
kmín
1 cibule
10-15 dkg slaniny, špeku....
máslová jíška
200 ml smetany
pikantní klobása (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Do jednoho hrnce dáte vařit zelí (pokud ze sáčku, tak i s nálevem), přidáte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíte.

  2. V druhém, menším hrnci uvaříte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory potopené. Než se uvaří, na pánvi osmažíte dozlatova spolu s pokrájenou cibulí i pokrájenou slaninu (můžete přidat lžíci sádla).

  3. Když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí, zahustíte jíškou (nebo záklechtkou) a povaříte dohromady ještě tak 10 minut. Podle chuti dosolíte, event. dosadíte. Z pánve pak přidáte i osmaženou slaninu s cibulí. Nakonec - už mimo zdroj tepla - vmícháte smetanu. Pokud chcete, můžete přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!