Kureci s bylinkovou krustou ve smetanove omacce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 3 ks kuřecích prsou
- Bylinková směs:
- velká hrst hladkolisté petrželky
- velká hrst listu z celerové natě
- 4 stroužky česneku
- hrst piniových oříšků
- špetka pepře
- olivový olej (asi 2-3 lžíce)
- Omáčka:
- 1 bulva celeru
- 1 mrkev
- 1 zralá hruška
- 1 menší červená cibule
- 100 ml smetany
- 2 vrchovatě lžíce strouhaného perníku
- pár kapek citrónové stavy
- máslo
- sůl
- pepř
- asi 6 plátků másla do pekáčku
Postup Kureci s bylinkovou krustou ve smetanove omacce
Postup přípravy receptu
-
Vsechny suroviny na bylinkovou smes rozmixujeme.
Kureci prsa omyjeme, osusime, z obou stran osolime a opeprime a z vrchni strany potreme bylinkovou smesi. Nechame do druheho dne v chladu ulezet (ja jsem si hned do zapekaci nadoby vlozila platky masla, na ne polozila kureci prsa natrena bylinkovou smesi a prikryte soupla do lednice).
Druhy den alespon 1 hodinu pred pecenim vyndame z lednice, aby maso ziskalo pokojovou teplotu, podlijeme asi 1 dcl vody a pri 200°C cca 35 minut peceme (prikryte). Pote jeste 35 minut odkryte dopekame.
Na masle zpenime drobne nakrajenou cibuli, prihodime na hrube slzicky nastrouhany celer a mrkev a chvilku restujeme. Pote pridame nastrouhanou hrusku, podlijeme vodou, osolime a opeprime a pod poklickou dusime do mekka.
Hotove maso vyjmeme z vypeku a prikryte udrzujeme teple.
Vypek prilijeme k omacce a rozmixujeme do hladka.
Zahustime pernikem a zjemnime smetanou.
Nechame lehce prohrat. Dochutime soli, peprem a citronovou stavou.Podavame s ryzi, knedlikem nebo bramborem.