Velké koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
120 g másla
200 ml mléka
1/2 kostky droždí
2 vejce
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
Náplň I:
200 g máku
70 g cukru
200 ml mléka
3 lžíce rybízové marmelády
špetka skořice
mandle
Náplň II:
500 g odtučněného tvarohu
2 vejce
120 g cukru
1 lžička vanilkového cukru
rozinky
Náplň III:
300 g jablkových povidel
100 g rozdrcených piškotů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidáme rozehřáté máslo a vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí k míse. Těsto necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě.

  2. Náplň I: Mák nameleme a přendáme do kastrůlku. Dále přidáme mléko, marmeládu, cukr a špetku skořice. Vše svaříme a necháme vychladnout. Náplň II: Smícháme v misce tvaroh, vajíčka a cukry. Náplň III: Jablková povidla smícháme s rozdrcenými piškoty do husté kaše.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Vypracujeme z dílů hladké koule a ty vyválíme do tloušťky 4 - 5 mm. Obvod uděláme tak, že kraje vyválené placky 1 - 1-5 cm zandáme pod placku a vytvarujeme. Dále vyválené a vytvarované těsto přendáme na plech a urovnáme. Na těsto dáváme střídavě náplně, které upravíme do trojúhelníků. Na mák ještě pokládáme mandle a na tvaroh rozinky. Okraje těsta potíráme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 - 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!