Velké koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 200 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- Náplň I:
- 200 g máku
- 70 g cukru
- 200 ml mléka
- 3 lžíce rybízové marmelády
- špetka skořice
- mandle
- Náplň II:
- 500 g odtučněného tvarohu
- 2 vejce
- 120 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- rozinky
- Náplň III:
- 300 g jablkových povidel
- 100 g rozdrcených piškotů
Postup Velké koláče
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Až vzejde kvásek, přidáme rozehřáté máslo a vajíčko. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí k míse. Těsto necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě.
Náplň I: Mák nameleme a přendáme do kastrůlku. Dále přidáme mléko, marmeládu, cukr a špetku skořice. Vše svaříme a necháme vychladnout. Náplň II: Smícháme v misce tvaroh, vajíčka a cukry. Náplň III: Jablková povidla smícháme s rozdrcenými piškoty do husté kaše.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Vypracujeme z dílů hladké koule a ty vyválíme do tloušťky 4 - 5 mm. Obvod uděláme tak, že kraje vyválené placky 1 - 1-5 cm zandáme pod placku a vytvarujeme. Dále vyválené a vytvarované těsto přendáme na plech a urovnáme. Na těsto dáváme střídavě náplně, které upravíme do trojúhelníků. Na mák ještě pokládáme mandle a na tvaroh rozinky. Okraje těsta potíráme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 - 30 minut.