Velké plněné žampiony
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 4 ks hodně velkých žampionů
- 5 menších žampiónů nebo hlíva, smrže a pod.
- máslo podle potřeby
- 1 lžíci sádla
- 1 ks pak choi
- 4 plátky čedaru
- 20 cm pórku na kolečka
- houbové koření podle chuti
- pepř
- několik lžiček zakysané smetany
- několik lžiček sójové omáčky
- sůl
- zelenina na oblohu
Postup Velké plněné žampiony
Postup přípravy receptu
-
Žampiónům vylomíme třeně, klobouky oloupeme, zevnitř posolíme a do každého klobouku dáme kousíček másla. Třeně a malé žampiony nakrájíme na malé kousky a dáme na sádlo restovat. Omyté pak choi pokrájíme na proužky, přidáme k houbám. Vložíme pórek, trochu pórku můžeme odložit na ozdobu. Hlídáme, aby se neopeklo moc. Zelenina musí být na skus. Přidáme trošku houbového koření a pepř. Zapneme troubu na 170°C.
Čedar nakrájíme na menší kousky. Kastrůlek vymažeme máslem. Náplň máme hotovou, naplníme žampiony, navrch dáme sýr, trochu vmáčkneme do náplně. Ozdobíme smetanou. Do kastrůlku přidáme společně s plněnými klobouky trochu vody a dáme do vyhřáté trouby péci. Občas přelijeme šťávou. Hotové vyndáme z trouby a doděláme šťávu na sporáku.
Do šťávy přidáme sojovou omáčku a něco houbového koření. Po vypnutí necháme ve šťávě rozpustit kus másla, lehce zahustí a vylepší šťávu. Vhodná příloha jsou brambory nebo rýže, sypaná petrželkou.