Velké plněné žampiony

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

4 ks hodně velkých žampionů
5 menších žampiónů nebo hlíva, smrže a pod.
máslo podle potřeby
1 lžíci sádla
1 ks pak choi
4 plátky čedaru
20 cm pórku na kolečka
houbové koření podle chuti
pepř
několik lžiček zakysané smetany
několik lžiček sójové omáčky
sůl
zelenina na oblohu

Postup přípravy receptu

  1. Žampiónům vylomíme třeně, klobouky oloupeme, zevnitř posolíme a do každého klobouku dáme kousíček másla. Třeně a malé žampiony nakrájíme na malé kousky a dáme na sádlo restovat. Omyté pak choi pokrájíme na proužky, přidáme k houbám. Vložíme pórek, trochu pórku můžeme odložit na ozdobu. Hlídáme, aby se neopeklo moc. Zelenina musí být na skus. Přidáme trošku houbového koření a pepř. Zapneme troubu na 170°C.

  2. Čedar nakrájíme na menší kousky. Kastrůlek vymažeme máslem. Náplň máme hotovou, naplníme žampiony, navrch dáme sýr, trochu vmáčkneme do náplně. Ozdobíme smetanou. Do kastrůlku přidáme společně s plněnými klobouky trochu vody a dáme do vyhřáté trouby péci. Občas přelijeme šťávou. Hotové vyndáme z trouby a doděláme šťávu na sporáku.

  3. Do šťávy přidáme sojovou omáčku a něco houbového koření. Po vypnutí necháme ve šťávě rozpustit kus másla, lehce zahustí a vylepší šťávu. Vhodná příloha jsou brambory nebo rýže, sypaná petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!