Kuře s vinnou omáčkou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře
- 2 menší mrkve
- 1 střední petržel
- 1/4 středního celeru
- 1 střední cibule
- 2,5 dcl kvalitního bílého vína
- hladká mouka
- cukr
- ocet
- malý citron
- 2 dcl smetany
- 1 žloutek
- muškátový květ
- sůl
- pepř
- máslo
Postup Kuře s vinnou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Na másle osmahneme na drobno nakrájenou cibuli.
Potom k ní přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a opékáme do zlatohněda. Pak vložíme osolené a opepřené kuře nakrájené na porce, podlijeme cca 1 dcl vody, přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě do měkka. V závěru pokličku sundáme a uděláme na kuřeti kůrčičku.
Potom kuře vyjmeme, k zelenině přidáme řidší máslovou jíšku, víno, trošku octa, cukru, citronovou kůru, špetku muškátového květu a povaříme.
Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek. Omáčku propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme ponorným mixérem a povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem, houskovým knedlíkem, haluškami, těstovinami nebo s vařeným bramborem.