Hruškovo-jahodovo-maková pochoutka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Křehké těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1 KL nastrouhané citronové kůry
- 50 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 100 g vychlazeného másla nakrájeného na kousky
- mouka na posypání desky
- Hera na vymazání dortové formy
- Náplň:
- 200 g mletého máku ochuceného cukrem
- 3 žloutky
- 3 bílky ušlehané do tuha
- 4 hrušky
- 2 cl rumu
- 2 lžíce jahodových povidel
- moučkový cukr na posypání hotové pochoutky (nemusí být)
Postup Hruškovo-jahodovo-maková pochoutka
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s citronovou kůrou, cukrem, vejcem, máslem a se špetkou soli, dokud nevznikne těsto, jež zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.
Potom těsto rozválíme na pomoučněném vále a vložíme do tukem vymazané dortové formy a vymačkáme do boků. Předpečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Žloutky smícháme s makovo-cukrovou hmotou a do nádivky přidáme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Když těsto vychladlo, natřeme ho rovnoměrně makovou náplní. Na náplň dáme půlky oloupaných hrušek, zbavených jader, uložené vypouklou stranou nahoru. Koláč pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Zatímco se koláč peče, v malém hrnci rozpustíme jahodová povidla s rumem a potřeme jím ještě horké hrušky. Necháme zcela vychladnout a naporcujeme. Kdo chce, může ještě posypat moučkovým cukrem. Já jsem cukrem nesypala, neboť tato pochoutka je sladká dost.