Borůvkový sen

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Suroviny:
600 g hrubé mouky
1 vejce
2 dl mléka (vlažného)
1 lžička soli
1 kostka droždí
1,5 dl mléka (vlažného)
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Postup: Droždí utřeme s troškou cukru, až je tekuté, zalijeme 1,5 dl vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce rozmíchané ve zbytku mléka a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké přidáme mouku, pokud je husté přidáme malinko mléka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout.

  2. Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a ukoulíme knedlíky. Spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut na vále odpočinout a připravíme si k vaření širší hrnec s mírně osolenou vodou.

  3. Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme dokud nevyplanou ode dna. Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a knedlíky hned trochu omastíme máslem.

  4. Podáváme bohatě posypané borůvkami (čerstvé, zmrazené, kopotované) a moučkovým cukrem, polijeme rozpuštěným máslem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!