Petrželová polévka se sladkými brambory
Recepty, PolévkySuroviny
- 3 petržel
- 2 velké sladké brambory
- 2 cibule
- 2 větší mrkve
- 6 celerů bez listů
- 1 pórek
- 5-6 čerstvého tymiánu (pokud nemáme, může byt i sušený)
- sůl
- pepř mletý
- voda
- zeleninový bujón (nemusí být)
- 2-3 petrželky na petrželové chipsy
Postup Petrželová polévka se sladkými brambory
Postup přípravy receptu
-
Vsetku zeleninu okrem 2 petrzlenov na chipsy si nakrajame na vacsie kocky. Do hrnca dame trosku oleja a zeleninu oprazame asi 5min., potom zalejeme studenou vodou, aby bol uplne ponorena a privedieme k varu. Mozeme pridat 2 kocky zeleninoveho bujonu a asi po 10min. varenia pridame cerstvy tymian (len listky, bez vetviciek) alebo suseny tymian. Ked je zelenina makka, odstavime a rozmixujeme tycovym mixerom, potom dosolime a dokorenime podla chuti. Polievku netreba nicim zahustovat, sladke zemiaky obsahuju dostatocne mnozstvo prirodneho skrobu a ak sa nam zda rozmixovana polievka moc husta, mozme pridat vodu.
Z odlozenych petrzlenov oskrabeme vrchnu supku a potom dalej naskrabeme skrabkou na jemne platky-skrabeme vsak len po stredovu cast petrzlenu, ktoru nemusime vyhodit ale pocas varenia mozeme este hodit do polievky. Platky vlozime do fritezy a fritujeme len chvilocku do chrumkava. Ked tuk odkvapka osolime solou s korenim.
Chipsy mozeme vkladat do hotovej polievky (ale tam po chvilke zmaknu), ja uprednostnujem jest polievku a zajedat ju chipsami z misky.:) Dobru chut!