Kuře pečené na mřížce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře cca 1200 g
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce soli
- dále
- 4 menší brambory
- 2 menší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička celého kmínu
- sůl
- voda
Postup Kuře pečené na mřížce
Postup přípravy receptu
-
Troubu dáme předehřát na 200°C.
Pokud máme hezké brambory, nemusíme je oloupat. Postačí, když je ve vodě kartáčkem důkladně očistíme, opláchneme a poté nakrájíme na širší plátky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky. Nakrájenou zeleninu dáme do vhodného pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Vše promícháme a nalijeme tolik vody, aby byla zelenina z ¼ ponořená.
Kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Do vnitřku kuřete dáme sůl, nalijeme máslo a rukou v břišní dutině pořádně promícháme. Máslo se solí také důkladně vetřeme i po celém kuřeti z venkovní strany.
Na pekáček se zeleninou dáme mřížku, na ni položíme kuře prsy dolů a pekáček vložíme do trouby.
Teplotu snížíme na 175°C pečeme cca 70 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200°C a kuře pečeme ještě 10 minut. Během pečení kuře ničím nepoléváme ani nepotíráme. Hlídáme pouze, aby bylo v pekáčku na dně trochu šťávy a zelenina se nepřipalovala.