Kuře pečené na mřížce

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře cca 1200 g
3 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce soli
dále
4 menší brambory
2 menší cibule
6 stroužků česneku
1 lžička celého kmínu
sůl
voda

Postup přípravy receptu

  1. Troubu dáme předehřát na 200°C.

  2. Pokud máme hezké brambory, nemusíme je oloupat. Postačí, když je ve vodě kartáčkem důkladně očistíme, opláchneme a poté nakrájíme na širší plátky. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a česnek na tenké plátky. Nakrájenou zeleninu dáme do vhodného pekáčku, osolíme a posypeme kmínem. Vše promícháme a nalijeme tolik vody, aby byla zelenina z ¼ ponořená.

  3. Kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Do vnitřku kuřete dáme sůl, nalijeme máslo a rukou v břišní dutině pořádně promícháme. Máslo se solí také důkladně vetřeme i po celém kuřeti z venkovní strany.

  4. Na pekáček se zeleninou dáme mřížku, na ni položíme kuře prsy dolů a pekáček vložíme do trouby.

  5. Teplotu snížíme na 175°C pečeme cca 70 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200°C a kuře pečeme ještě 10 minut. Během pečení kuře ničím nepoléváme ani nepotíráme. Hlídáme pouze, aby bylo v pekáčku na dně trochu šťávy a zelenina se nepřipalovala.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!