Kuře na paprice od Péti
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí stehna
- 1/2 kg cibule
- 125 g másla
- + - litr silného kuřecího vývaru
- 2 zelené papriky
- olej na osmažení stehýnek
- maďarská paprika
- mouka na zahuštění
- 250 ml husté smetany
- sůl
Postup Kuře na paprice od Péti
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí stehna nasolíme a necháme odpočinout. Cibuli a papriku nakrájíme na kostky. V tlakovém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a restujeme do zlatova. Pak přidáme zelenou papriku a vše ještě krátce smažíme. Poté přidáme maďarskou papriku, vzniklou směs podlijeme hrnkem vývaru a položíme na ni pařák.
Na pánvi zprudka osmahneme stehýnka ve vyšší vrstvě oleje. Čím víc, tím lépe. Poté je přesuneme na pařák a posypeme zbylou Paprikou. Pařák používám z toho důvodu, že vzniklou omáčku na závěr rozmixuju. Kousky chrupavek a drobných kůstek rozmixované v omáčce opravdu nejsou dobré. Poté tlakáč zavřeme a vše dusíme 30 minut.
Hrnec odstavíme a po otevření a vyjmutí stehýnek a pařáku zbylou směs dolijeme vývarem a necháme projít varem. Poté zahustíme moukou rozmíchanou ve troše studeného vývaru. Opět necháme projít varem a vzniklou omáčku vymixujeme tyčovým mixérem. Vaříme 15 minut na mírném plameni. Na závěr přidáme smetanu. Podáváme a těstovinami, případně s houskovým knedlíkem. Před servírováním maso obírám-ňahňat se rukama v omáčce není zrovna úplný odvaz. Recept vylepšuju posledních 20 let a tohle je, doufám, finální verze, tak snad vám bude chutnat.