Kuře na debrecínském zelí
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí stehna nebo čtvrtky
- 300 g kysaného zelí - okapané
- 2 stroužky česneku
- 1 plná lžíce rajského protlaku
- 1-2 lžičky cukru krupice
- 1 cibule
- 2 debrecínské párky (nožičky) nebo jednu debrecínskou klobásu
- 2 plátky másla
- sůl
- koření na kuře nebo mletá paprika, kmín
Postup Kuře na debrecínském zelí
Postup přípravy receptu
-
Do pekáčku nebo zapékací mísy dáme okapané zelí, na klínky pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, plnější lžíci protlaku, cca dvě lžíce vody, cukr a na kolečka pokrájené debrecínské párky nebo klobásu. Vše promícháme a na zelí položíme osolená stehna nebo čtvrtky, na které položíme po plátku másla a které během pečení můžeme dokořenit dle chuti kmínem nebo kořenící směsí na kuře. Pokud budeme dělat pro větší počet strávníků, můžeme rozporcovat celé kuře a přidat na surovinách v zelné debrecínské směsi.
Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů, pod poklopem, cca 50 minut. Pak odklopíme, dle potřeby můžeme trochu podlít, stehna přelijeme šťávou a dopečeme maso dozlatova a do křupavé kůrčičky.
Podáváme s bramborovým či houskovým knedlíkem nebo noky.