Mrkvový dort (Carrot cake)
Recepty, DortySuroviny
- 260 g hladké mouky
- 1 a 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 a 3/4 lžičky skořice
- 1 lžička soli
- 180 g třtinového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 290 ml slunečnicového oleje
- 110 g hrubě namletých vlašských ořechů + nějaké na ozdobení dortu
- 400 g nahrubo nastrouhané mrkve (může být i na jemno)
- Krém:
- 110 g másla
- 450 g žervé
- 6 lžic moučkového cukru (přidávala jsem ho podle chuti)
Postup Mrkvový dort (Carrot cake)
Postup přípravy receptu
-
V míse jsem smíchala hladkou mouku, jedlou sodu, skořici, sůl.
Do jiné mísy jsem dala třtinový a krupicový cukr, vejce, slunečnicový olej a ručním šlehačem důkladné promíchala. Do připravené mokré směsi jsem přidala suchou směs, hrubě namleté ořechy a opět důkladně promíchala. Na závěr jsem do těsta vmíchala na hrubo nastrouhanou mrkev. Mrkev můžete nastrouhat i na jemno.
Připravila jsem dortovou formu, Ø 24 cm, vymazala ji máslem, vysypala hrubou moukou a vlila do ní připravené těsto. Do těsta můžete přidat rozinky nebo brusinky. Prostě to, co máte rádi.
Formu s těstem jsem vložila do předem vyhřáté trouby na střed a prvních 15 minut jsem dort pekla na 180°C. Poté jsem teplotu snížila na 160°C a pekla další hodinu a půl. Doba pečení hodně záleží na vaší troubě a na tom, jak velkou formu použijete. V případě, že by vám těsto navrchu dortu tmavlo, ale uvnitř bylo nedopečené, povrch dortu zakryjte alobalem.
Po upečení jsem nechala dort vychladnout a připravila krém.
Na ten jsem do mísy od robota dala změklé máslo, které jsem vyšlehala do pěny. K máslu jsem přidala žervé a opět vyšlehala. Nakonec jsem přisypala moučkový cukr. Ten jsem přidala podle chuti. Vše jsem důkladně v robotu vyšlehala a nakonec ještě promíchala stěrkou.
Na vychladlém dortu jsem nožem naznačila řez a dort podélně rozkrojila. Pokud byste chtěli tento dort někomu připravit, doporučuji korpus péct den předem a přes noc nechat v lednici. Při krájení se nebude tolik drolit.
Vrchní část dortu jsem použila jako spodní část dortu. Pokud byste měli vršek vypoulený, seřízněte ho. Spodní část jsem potřela vrstvou krému a na ní přiklopila druhou část, tedy původní spodek dortu a celý povrch dortu včetně boků jsem potřela zbylým krémem.
Boky jsem dozdobila namletými vlašskými ořechy a část dala i na vrch dortu.