Mrkvový dort (Carrot cake)

Recepty, Dorty

Suroviny

260 g hladké mouky
1 a 3/4 lžičky jedlé sody
1 a 3/4 lžičky skořice
1 lžička soli
180 g třtinového cukru
150 g krupicového cukru
4 vejce
290 ml slunečnicového oleje
110 g hrubě namletých vlašských ořechů + nějaké na ozdobení dortu
400 g nahrubo nastrouhané mrkve (může být i na jemno)
Krém:
110 g másla
450 g žervé
6 lžic moučkového cukru (přidávala jsem ho podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. V míse jsem smíchala hladkou mouku, jedlou sodu, skořici, sůl.

  2. Do jiné mísy jsem dala třtinový a krupicový cukr, vejce, slunečnicový olej a ručním šlehačem důkladné promíchala. Do připravené mokré směsi jsem přidala suchou směs, hrubě namleté ořechy a opět důkladně promíchala. Na závěr jsem do těsta vmíchala na hrubo nastrouhanou mrkev. Mrkev můžete nastrouhat i na jemno.

  3. Připravila jsem dortovou formu, Ø 24 cm, vymazala ji máslem, vysypala hrubou moukou a vlila do ní připravené těsto. Do těsta můžete přidat rozinky nebo brusinky. Prostě to, co máte rádi.

  4. Formu s těstem jsem vložila do předem vyhřáté trouby na střed a prvních 15 minut jsem dort pekla na 180°C. Poté jsem teplotu snížila na 160°C a pekla další hodinu a půl. Doba pečení hodně záleží na vaší troubě a na tom, jak velkou formu použijete. V případě, že by vám těsto navrchu dortu tmavlo, ale uvnitř bylo nedopečené, povrch dortu zakryjte alobalem.

  5. Po upečení jsem nechala dort vychladnout a připravila krém.

  6. Na ten jsem do mísy od robota dala změklé máslo, které jsem vyšlehala do pěny. K máslu jsem přidala žervé a opět vyšlehala. Nakonec jsem přisypala moučkový cukr. Ten jsem přidala podle chuti. Vše jsem důkladně v robotu vyšlehala a nakonec ještě promíchala stěrkou.

  7. Na vychladlém dortu jsem nožem naznačila řez a dort podélně rozkrojila. Pokud byste chtěli tento dort někomu připravit, doporučuji korpus péct den předem a přes noc nechat v lednici. Při krájení se nebude tolik drolit.

  8. Vrchní část dortu jsem použila jako spodní část dortu. Pokud byste měli vršek vypoulený, seřízněte ho. Spodní část jsem potřela vrstvou krému a na ní přiklopila druhou část, tedy původní spodek dortu a celý povrch dortu včetně boků jsem potřela zbylým krémem.

  9. Boky jsem dozdobila namletými vlašskými ořechy a část dala i na vrch dortu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!