Třený beránek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 250 g cukr krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 100 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- kůra z ½ citronu
- špetka soli
- sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- + kandované ovoce
Postup Třený beránek
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C.
Formu důkladně vymažte sádlem (díky sádlu půjde beránek krásně vyklopit) a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Doporučuji vymazat hned na začátku. Pokud budete vymazávat před nalitím těsta, spěchejte, aby Vám sníh nespadl a beránek byl nadýchaný.
Žloutky utřete společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Kdo má rád, přidá kandované ovoce. Opět promíchejte a přilijte 100 ml vody, aby bylo těsto řidší.
V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Díky soli bude co nejpevnější. Poté sníh opatrně po částech zapracujte do těsta (!!!Nemíchejte!!! Spíše převalujte).
Těsto nalijte po okraj formy a pokud má i druhou část, přiklopte ji. Postavte na pelech a pečte asi 45 minut.
V mé troubě jsem beránka pekla 1 hodinu a 10 minut. Takže zase platí, že zkusíme na špejli. Každý zná svou troubu nejlíp.
Po upečení odklopte vrchní část formy a nechte beránka trochu zchladnout. Poté ho vyklopte, pocukrujte a dozdobte.