Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Hrnečky používám na běžný plech 250 ml, na malý plech 150 ml:
- 2,5 hrnečku polohrubé mouky
- 3/4 hrnečku cukru krupice
- 200 g másla pokojové teploty (nebo hery)
- 3 vejce
- špetka soli
- švestky
- 1/2 hrnku mletého máku
- + 1 lžička makového oleje (není nutný ale dobrý)
- 1 vanilkový cukr
- dle kyselosti švestek a chuti lze přidat cukr
- Drobenka:
- 1 hrnek dětské krupičky
- 2 lžíce cukru
- 50 g másla
Postup Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme (množství podle velikosti plechu). Plech vyložíme pečícím papírem nebo podložkou na pečení. Zapneme troubu na 170-180°C.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Pomocí šlehače ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáme žloutky. Bílky ušleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Do žloutkové pěny přidáme prosátou mouku a malou část sněhu, dobře promícháme, přidáme ostatní sníh a už jen ručně metličkou obracením lehce vmícháme do těsta.
Těsto vlijeme na plech a uhladíme stěrkou, poklademe rovnoměrně 2x naříznutými půlkami švestek (aby byly rovné), posypeme makovou směsí, drobenkou a dáme péct dozlatova (cca 25-30 minut). Upečený koláč dáme na mřížku vychladnout a podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.