Staročeské chlebové placky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 350 ml vlažné vody
- 1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce kvásku nebo octa
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
- 260 g hladké mouky
- 125 g žitné chlebové mouky
- 125 g pohankové mouky
- (nebo otrub a žitné celozrnné mouky - míchám podle toho, co mám zrovna doma, nebo jiné oblíbené chlebové těsto, mělo by obsahovat aspoň třetinové množství žitné mouky)
- 2 lžičky soli
- Náplň:
- tvaroh ve vaničce
- sůl
- jarní cibulka
- směs čerstvých bylinek:
- pažitka
- petrželka
- kerblík
- kopr
- možno utřený česnek podle chuti
Postup Staročeské chlebové placky
Postup přípravy receptu
-
Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až máme na plackách zahnědlé puchýře.
Potřeme tvarohem, který můžeme ochutit česnekem, osolíme, posypeme nasekanou cibulkou a bylinkovou směsí a přehneme na polovinu. Ihned podáváme.