Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg Osso buco mladého býčka (zadní lýtko s kostí) - rozdělené na 2 či 4 kusy
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- hovězí vývar
- máslo
- 100 ml bílého vína
- 1 velká mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1/4 celeru
- 1/4 hlávky květáku
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- hladká mouka
- pepř
- sůl
- libeček
- petrželka
- případná jíška na zahuštění šťávy
Postup Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Porce masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
V kastrole rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opečeme z obou stran dohněda. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova.
Poté přilijeme asi deci vína a necháme ho odpařit. Zalijeme vývarem asi do poloviny výšky masa, přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby doléváme malé množství vývaru.
Po půl hodině přidáme najemno nasekaný česnek a dusíme dál, celkově asi dvě hodiny za průběžného hlídání a podlévání.
Zeleninu nakrájíme - mrkev na silnější kolečka, celer a petržel na špalíčky a květák rozebereme na růžičky. Zeleninu přidáme k masu, opět podlijeme, posypeme solí a libečkem (můžeme přidat další lžíci másla) a dusíme ještě 15-20 minut, dokud není zelenina měkká. Zasypeme zelenou petrželkou a případně zahustíme jíškou (připravenou z mouky a másla nebo instantní).