Osso buco z mladého býčka s kořenovou zeleninou

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg Osso buco mladého býčka (zadní lýtko s kostí) - rozdělené na 2 či 4 kusy
1 cibule
4 stroužky česneku
hovězí vývar
máslo
100 ml bílého vína
1 velká mrkev
1 kořenová petržel
1/4 celeru
1/4 hlávky květáku
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
hladká mouka
pepř
sůl
libeček
petrželka
případná jíška na zahuštění šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Porce masa osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

  2. V kastrole rozehřejeme 2-3 lžíce másla a maso na něm opečeme z obou stran dohněda. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova.

  3. Poté přilijeme asi deci vína a necháme ho odpařit. Zalijeme vývarem asi do poloviny výšky masa, přidáme bobkový list a nové koření a dusíme pod pokličkou. Podle potřeby doléváme malé množství vývaru.

  4. Po půl hodině přidáme najemno nasekaný česnek a dusíme dál, celkově asi dvě hodiny za průběžného hlídání a podlévání.

  5. Zeleninu nakrájíme - mrkev na silnější kolečka, celer a petržel na špalíčky a květák rozebereme na růžičky. Zeleninu přidáme k masu, opět podlijeme, posypeme solí a libečkem (můžeme přidat další lžíci másla) a dusíme ještě 15-20 minut, dokud není zelenina měkká. Zasypeme zelenou petrželkou a případně zahustíme jíškou (připravenou z mouky a másla nebo instantní).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!