Kaiserky z celozrnné mouky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 g celozrnné mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 25 g sádla
- 1 vejce na potření
- sezamové semínko, lněné semínko na posypání
Postup Kaiserky z celozrnné mouky
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Pak polovinu vlažného mléka dáme do mísy, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Do zbytku mléka dáme rozpustit sádlo.
Do vykynutého droždí pak přisypeme mouku se solí, přilijeme mléko se sádlem a vypracujeme měkké těsto, které dáme kynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 10 kusů. Zformujeme kulaté bochánky a potom je tvořítkem na kaiserky protlačíme až k podložce.
Pak je otočíme vzhůru nohama a znovu je necháme kynout po utěrkou asi 15 minut. Poté kaiserky znovu otočíme původní stranou nahoru, dáme je na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme semínky.
Pečeme je ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.