Kaiserky z celozrnné mouky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g celozrnné mouky
250 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
300 ml mléka
20 g čerstvého droždí
25 g sádla
1 vejce na potření
sezamové semínko, lněné semínko na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Pak polovinu vlažného mléka dáme do mísy, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Do zbytku mléka dáme rozpustit sádlo.

  2. Do vykynutého droždí pak přisypeme mouku se solí, přilijeme mléko se sádlem a vypracujeme měkké těsto, které dáme kynout.

  3. Nakynuté těsto rozdělíme na 10 kusů. Zformujeme kulaté bochánky a potom je tvořítkem na kaiserky protlačíme až k podložce.

  4. Pak je otočíme vzhůru nohama a znovu je necháme kynout po utěrkou asi 15 minut. Poté kaiserky znovu otočíme původní stranou nahoru, dáme je na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme semínky.

  5. Pečeme je ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!