Šlehačkový mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 ml šlehačky - nejlépe z krabičky
- 1 kostka droždí
- 50 g práškového cukru
- 2-3 špetky soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce + 1 bílek - žloutek necháme na pomazání mazanců
- 1/2 hrnku rozinek
- rum na namočení rozinek
Postup Šlehačkový mazanec
Postup přípravy receptu
-
Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě i ručně.
Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zadáme program těsto.
Během hnětení, zhruba v polovině programu přidáme scezené rozinky.
Když je těsto hotové, vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 170 stupňů.
Mazance potřeme žloutkem s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.