Šlehačkový mazanec

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml šlehačky - nejlépe z krabičky
1 kostka droždí
50 g práškového cukru
2-3 špetky soli
1 vanilkový cukr
2 celá vejce + 1 bílek - žloutek necháme na pomazání mazanců
1/2 hrnku rozinek
rum na namočení rozinek

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě i ručně.

  2. Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zadáme program těsto.

  3. Během hnětení, zhruba v polovině programu přidáme scezené rozinky.

  4. Když je těsto hotové, vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 170 stupňů.

  5. Mazance potřeme žloutkem s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby.

  6. Pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!