Krůtí krky na smetaně
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 krůtí krky - měla jsem opravdu velké 1 ks=900 g
- kořenová zelenina:
- mrkev
- petržel
- celer
- celá cibule
- 2 stroužky česneku do vývaru
- 8 kuliček pepře (do vajíčka na luhování čaje)
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- voda
- Dále budeme potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 2 hrsti sušených hřibů namočených ve 150 ml vody
- 1 hrst na nudličky nakrájeného špeku
- 1 velkou cibuli nakrájenou nadrobno
- 1 menší mrkev (nakrájenou na drobné kostičky)
- 1 plátek celeru (nakrájený na drobné kostičky)
- 1 lžíci hladké mouky rozmíchanou ve
- 200 ml 30% smetany
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného libečku - může být i petrželka-vše z mrazáku
- (krůtí vývar)
Postup Krůtí krky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Krůtí krky opláchneme, dáme do hrnce společně se zeleninou a kořením. Zalijeme vodou a slabým varem táhneme 2 - 2,5 hodiny. Pokud použijeme tlakový hrnec (papiňák), od doby varu na slabém plameni vaříme 60 minut.
Měkké maso vytáhneme, obereme od kostí a pokrátíme na menší sousta.
V kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme špek společně s cibulí. Přidáme namočené hřiby i s vodou, přidáme trochu krůtího vývaru a přikryté poklicí vaříme 20 minut.
Poté přidáme krůtí maso, nakrájenou zeleninu, zalijeme moukou rozmíchanou ve smetaně a necháme za občasného promíchání slabým varem vařit 10 minut. Těsně před koncem přidáme prolisovaný česnek, zelené byliny a podle potřeby naředíme krůtím vývarem. Podáváme s rýží, nebo s těstovinou.