Krůtí burgery z grilu

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Karbanátky:
500 g mletého krůtího masa
2 větší nebo 3 malé jarní cibulky
70 – 80 g zelených oliv kalmata bez pecky
pár snítek tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
Okurková pomazánka:
350 – 400 g okurky zbavené semínek
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
150 g zakysané smetany
asi 1 lžíce pokrájené řeřichy
Na dokončení:
žampiony (250 – 300 g)
olivový olej
uzená sůl
čerstvě mletý pepř
tymián
4 bulky
polníček
řeřicha

Postup přípravy receptu

  1. Jarní cibulku nakrájejte na jemné plátky. Olivy překrájejte nadrobno. Lístky tymiánu otrhejte. Krůtí maso promíchejte s cibulkou, olivami, tymiánem, solí a pepřem a vlhkýma rukama vytvarujte 4 karbanátky. Snaže se, aby byly uprostřed o něco slabší než na okrajích. Grilováním se maso smršťuje a nevznikla by placka, ale bochánek. Nechte v lednici uležet.

  2. Okurku nastrouhejte nahrubo. Přendejte ji do cedníku, promíchejte se špetkou soli a nechte asi tak 5 – 10 minut okapávat. Pak okurku ještě rukama vyždímejte a přendejte do misky. Přidejte zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a překrájenou řeřichu. Promíchejte a dejte do lednice, než připravíte zbytek.

  3. Žampionům odtrhněte nohy. V misce pokapejte hlavičky trochou oleje, ochuťte čerstvě mletým pepřem a tymiánem a osolte. Vložte na rozpálený gril a z obou stran opečte.

  4. Maso vložte na gril a opékejte z obou stran. Během pečení 3-4 otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.

  5. Bulky rozkrojte a vnitřní stranou položte na gril. Opečte dokřupava.

  6. Bulky z obou stran potřete okurkovou pomazánkou. Na spodní stranu položte hlavičky žampionů, maso, polníček a řeřichu a přiklopte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!