Krůtí burgery z grilu
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Karbanátky:
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 větší nebo 3 malé jarní cibulky
- 70 – 80 g zelených oliv kalmata bez pecky
- pár snítek tymiánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Okurková pomazánka:
- 350 – 400 g okurky zbavené semínek
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 150 g zakysané smetany
- asi 1 lžíce pokrájené řeřichy
- Na dokončení:
- žampiony (250 – 300 g)
- olivový olej
- uzená sůl
- čerstvě mletý pepř
- tymián
- 4 bulky
- polníček
- řeřicha
Postup Krůtí burgery z grilu
Postup přípravy receptu
-
Jarní cibulku nakrájejte na jemné plátky. Olivy překrájejte nadrobno. Lístky tymiánu otrhejte. Krůtí maso promíchejte s cibulkou, olivami, tymiánem, solí a pepřem a vlhkýma rukama vytvarujte 4 karbanátky. Snaže se, aby byly uprostřed o něco slabší než na okrajích. Grilováním se maso smršťuje a nevznikla by placka, ale bochánek. Nechte v lednici uležet.
Okurku nastrouhejte nahrubo. Přendejte ji do cedníku, promíchejte se špetkou soli a nechte asi tak 5 – 10 minut okapávat. Pak okurku ještě rukama vyždímejte a přendejte do misky. Přidejte zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a překrájenou řeřichu. Promíchejte a dejte do lednice, než připravíte zbytek.
Žampionům odtrhněte nohy. V misce pokapejte hlavičky trochou oleje, ochuťte čerstvě mletým pepřem a tymiánem a osolte. Vložte na rozpálený gril a z obou stran opečte.
Maso vložte na gril a opékejte z obou stran. Během pečení 3-4 otočte, aby bylo maso rovnoměrně propečené.
Bulky rozkrojte a vnitřní stranou položte na gril. Opečte dokřupava.
Bulky z obou stran potřete okurkovou pomazánkou. Na spodní stranu položte hlavičky žampionů, maso, polníček a řeřichu a přiklopte.