Čokoládovo - jablečný moučník
Recepty, MoučníkySuroviny
- (množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm)
- Korpus:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilínový cukr
- 200 ml rostlinného oleje
- 1 PL rumu
- 250g hladké mouky
- 30 g holandského kakaa
- 1 balení prášku do pečiva
- špetka soli
- Krém:
- 6 jablek
- 100 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- 3 lžíce rumu
- 100 g hořké čokolády
- 200 g másla
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
Postup Čokoládovo - jablečný moučník
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme.
Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny.