Krkovice pečená ve svařáku a černém pivu,s kaki noky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1200 g vepřové krkovice bez kosti
- 200 ml černého piva
- 200 ml vody
- 1 kostka zeleninového bujónu (kdo nechce, tak vynechá)
- 4 lžíce koření Svařák(složení: jablko, skořice, hřebíček, nové koření)
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1/2 lžičky celého kmínu
- sůl
- mletý pepř
- podle potřeby teplá voda na podlití
Postup Krkovice pečená ve svařáku a černém pivu,s kaki noky
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na předehřátí.
Ve 200 ml vody necháme 5 minut povařit svařákové koření s bujónem.
V kastrolu, který je vhodný i do trouby dáme na rozehřáté sádlo restovat kmín společně s cibulí nakrájenou nadrobno a česnekem nakrájeným na tenké plátky.
Maso necháme vcelku, opláchneme, osušíme a vetřeme sůl společně s pepřem.
Až cibule zesklovatí, vložíme do kastrolu maso a necháme ho prudce ze všech stran zatáhnout.
Maso podlijeme svařákovým kořením, přidáme pivo, promícháme a přiklopíme poklicí.
Vložíme do předehřáté trouby a pozvolna pečeme doměkka. V průběhu pečení občas podléváme vypečenou šťávou.
Měkké maso uchováme v teple. Kastrol přemístíme na sporák a šťávu prudkým varem zredukujeme na hustější konzistenci.Maso nakrájíme na porce a na talíři přelijeme chutným sosíkem.
Podáváme s kaki noky, nebo s obyčejným bramborovým salátem bez zeleniny a majonézy.Část upečeného masa můžeme také nechat ve šťávě uležet do druhého dne a poté krájet na tenké plátky ke studenému občerstvení s pečivem.