Krémový koláč s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
450 ml polohrubé mouky (2 hrnky)
120 ml vody (1/2 hrnku)
1 lžička citronové šťávy
150 g másla
1 lžička prášku na pečení
--------
cca 1 kg jablek (4-5 ks)
Krém:
2 zakysané smetany (dohromady cca 400 ml)
220 ml cukru (1 hrnek)
1 vejce
2 lehce navršené lžíce hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupejte, vykrojte jadřinec a pokrájejte na drobné kostičky či plátky. Máte-li jablka tvrdá, krájejte na menší kousky. Já použila sladké, už dost měkké kožené renety, zatím z vlastní sklizně.

  2. Z mouky, prášku do pečiva a změklého másla udělejte drobenku. Do ní rychle zapracujte studenou vodu, ochucenou citronovou šťávou. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. A zapněte troubu, vyhřejte ji na 180 st.C.

  3. Koláčovou formu můžete vymazat máslem, pokud máte nepřilnavou, tak to není ani nutné. Těsto vymačkejte do formy - i do vyšších krajů a hustě posypte pokrájenými jablky.

  4. Zakysané smetany s cukrem, vejcem a moukou prošlehejte metličkou a směsí zalijte jablka. Dejte péci, po deseti minutách můžete troubu stáhnout na 160 st.C (podle vašich zkušeností, já pekla v horkovzdušné). Celková doba pečení je cca 35-40 minut - do zezlátnutí povrchu. Nechte důkladně vychladnout - a před podáváním můžete pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!