Krémový koláč s jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 450 ml polohrubé mouky (2 hrnky)
- 120 ml vody (1/2 hrnku)
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g másla
- 1 lžička prášku na pečení
- --------
- cca 1 kg jablek (4-5 ks)
- Krém:
- 2 zakysané smetany (dohromady cca 400 ml)
- 220 ml cukru (1 hrnek)
- 1 vejce
- 2 lehce navršené lžíce hladké mouky
Postup Krémový koláč s jablky
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupejte, vykrojte jadřinec a pokrájejte na drobné kostičky či plátky. Máte-li jablka tvrdá, krájejte na menší kousky. Já použila sladké, už dost měkké kožené renety, zatím z vlastní sklizně.
Z mouky, prášku do pečiva a změklého másla udělejte drobenku. Do ní rychle zapracujte studenou vodu, ochucenou citronovou šťávou. Vypracujte vláčné nelepivé těsto. A zapněte troubu, vyhřejte ji na 180 st.C.
Koláčovou formu můžete vymazat máslem, pokud máte nepřilnavou, tak to není ani nutné. Těsto vymačkejte do formy - i do vyšších krajů a hustě posypte pokrájenými jablky.
Zakysané smetany s cukrem, vejcem a moukou prošlehejte metličkou a směsí zalijte jablka. Dejte péci, po deseti minutách můžete troubu stáhnout na 160 st.C (podle vašich zkušeností, já pekla v horkovzdušné). Celková doba pečení je cca 35-40 minut - do zezlátnutí povrchu. Nechte důkladně vychladnout - a před podáváním můžete pocukrovat.