Borůvkový ombre dort
Recepty, DortySuroviny
- Na sušenkový základ:
- 170 g máslových sušenek (použila jsem domácí sušenky, které jsem pak ještě doplnila o BeBe sušenky)
- 60 g másla (změklého,nebo rozehřátého)
- 1 lžíce cukru (lépe třtinového, když nebude, i klasický je ok:-))
- Borůvkové pyré:
- 500 g borůvek
- 170 g cukru moučka
- Krém:
- 9 plátků želatiny (3 na každé patro)
- 250 g mascarpone
- 160 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 500 g tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup Borůvkový ombre dort
Postup přípravy receptu
-
Sušenky si nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracuje, nejlépe ručně, vypracujeme těsto, které vložíme na dno formy a stlačíme. Můžeme si pomoc např. sklenicí. Dáme do lednice asi na 30 minut.
Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit. Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto.
Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl. Přidávám Marcelčin trik, jak na to - postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo.
Krém: nejprve si vyšleháme smetanu, až je tuhá. V druhé míse smícháme Mascarpone s cukrem, vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. Krém si rozdělíme na 3 části - mě každý vycházela na cca 300 g.
První patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem (4 díly) a první část krému. Nejprve si připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud nám želatina nezměkne cca 3 minuty.
Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme a vhodíme do něj, měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.
Pyré necháme trošku vychladnout (aby se nám v něm krém nesrazil) a pak po částech do něj přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou. Vznikne nám řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus. Dáme chladit do lednice.
Druhé patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému. Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že nám na konci vznikne krém se světlejším odstínem. Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.
Třetí patro: budeme potřebovat 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 1 dílku a třetí část krému. Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší. Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc!
Před vyndáním z formy, oddělte dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundejte tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. Před podáváním můžete dozdobit čerstvým ovocem.