Chlupáče s krémovými vejci na slanině
Recepty, OstatníSuroviny
- 500 g oloupaných brambor
- 1 vejce
- 170-200 g polohrubé mouky
- hrst smažené sušené cibule (nemusí být)
- sůl
- ---
- 5-6 vajec
- 100-150 g anglické slaniny vcelku
- 1 cibule (nadrobno nakrájená)
- 50 g nastrouhané Nivy (nemusí být, ale je dobrá)
- 3 lžíce smetany
- sůl
- pažitka
Postup Chlupáče s krémovými vejci na slanině
Postup přípravy receptu
-
Brambory nastrouháme najemno a necháme chvíli stát. Poté lehce vymačkáme vodu do sklenice. Přidáme vejce, mouku, sůl a škrob usazený ve sklenici (vodu slijeme).
Smícháme polotuhé těsto a lžíci tvarujeme noky, které vhazujeme do vařící a osolené vody. Vaříme asi 6-7 minut. Jeden vytáhneme a rozkrojením zjistíme, zda je uvařený.
Na pánvi vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu a přidáme cibuli. Smažíme do mírně zlatavé barvy. Uvařené knedlíky scedíme a neproplachujeme. Podle velikosti nakrájíme.
Vhodíme je do slaniny a chvíli opékáme. Vejce oddělíme od žloutků a bílek dáme do knedlíků. Žloutky rozmícháme se smetanou a nivou. Až se bílky srazí, přidáme žloutky a po asi půl minutě odstavíme.
Necháme chvíli stát a zamícháme. Vše by mělo být krémové, hlavně ne suché. Dochutíme solí, pepřem a nesmí chybět pažitka s nakládanými okurkami.