Rané zelí s celerem a cibulové chlupáče
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- menší hlávka zelí
- 1/4 středního celeru
- velká cibule
- 2 menší brambory
- lžíce sádla
- kmín
- pepř
- sůl
- ocet
- cukr
- Knedlíky:
- 500 g brambor
- 1 šalotka
- 1 vejce
- 1-2 hrsti sušené cibule
- 2 hrsti bílých burizonů
- 5-6 lžic polohrubé mouky
- sůl
- --
- 150-200 g dobré anglické slaniny
Postup Rané zelí s celerem a cibulové chlupáče
Postup přípravy receptu
-
Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno a brambory s celerem nastrouháme na jemno. Na sádle usmažíme cibuli dozlatova. Přidáme zelí, celer, brambory a koření. Zalijeme tak do poloviny vodou vaříme do měkka. Zelí dochutíme cukrem a octem. Vodu doléváme podle potřeby.
Na knedlíky nastrouháme brambory a šalotku najemno. Brambory necháme pár minut stát a vymačkáme vodu do misky. Po chvíli slijeme vodu a usazený škrob vrátíme k bramborám. Přidáme smaženou cibuli, burizony, sůl, vejce a postupně mouku do hustší konzistence.
Lžíci vykrajujeme větší noky a vkládáme do osolené vařící vody. Uděláme jeden kousek a počkáme jestli se nerozvaří. Jinak přidáme ještě trochu mouky. Po vyplavání vaříme 5-6 minut, podle velikosti. Podáváme zelí, na něm uložené knedlíky, políté opečenou slaninou.