Křehké sušenky s mandlovou čepičkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na sušenky:
60 g loupaných mandlí (viz tipy a triky)
90 g polohrubé mouky
40g třtinového cukru muscovado (viz tipy a triky)
2 lžičky prášku do pečiva
1 žloutek pokojové teploty
70 g změklého másla
3 lžíce másla (na pražení mandliček)
Na mandlovou čepičku:
150 g plátků mandlí
60 g másla
80 g třtinového cukru muscovado (viz tipy a triky)
3 lžíce amaretta

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte mandlovou čepičku, aby vám stačila vychladnout. V silnostěnné pánvi rozehřejte 60 g másla a na středním plameni na něm pražte plátky mandlí asi tak 5 minut, až získají mírně zlatavou barvu a krásně se rozvoní kuchyní.

  2. V tuto chvíli k nim přisypte tmavý cukr a nechte ho lehce rozpustit a zkaramelizovat (asi tak 2 minuty). Pozor, nesmíte ho připálit, jinak by zhořkl.

  3. Odstavte z plotny a přilijte 3 lžíce amaretta, které dodá jedinečné aroma. Vyndejte z pánve (jinak by směs stydla pomaleji) a nechte vychladnout.

  4. Nastal čas těsta. V silnostěnné pánvi si rozehřejte máslo a pražte na něm mandličky při neustálém míchání asi tak 10 minut. Přesuňte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk a nechte mírně vychladnout. Následně rozmixujte na jemnou, mírně mastnou moučku.

  5. K mandličkám prosejte mouku smíchanou se dvěma lžičkami prášku do pečiva. Zvlášť si prošlehejte změklé máslo, žloutek pokojové teploty a 40 g třtinového cukru muscovado tak dlouho, až směs nabude na objemu a mírně ze světlá (přibližně 5 minut).

  6. Přesuňte máslovou pěnu k mouce s mandličkami a vše propracujte do hladkého těsta. Rozehřejte si troubu na 200°C.

  7. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte z těsta menší placičky (o průměru cca 3 a 1/2 centimetru) a klaďte je na vzdálenost alespoň 4 cm od sebe, aby se vám při pečení nespojily.

  8. Na každou placku navrstvěte pořádnou dávku mandlové čepičky (alespoň 2 lžičky náplně) a jemně ji zamáčkněte do těsta.

  9. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak 6 minut, až sušenkám mírně zhnědnou okraje a celou kuchyní se bude linout neodolatelná karamelovo-mandlová vůně.

  10. Sušenky vyndejte z trouby a před jakoukoli manipulací je nechte zcela vychladnout, jinak by se vám úplně rozdrolily. Ovšem i po vychladnutí jsou sušenky velmi křehké, takže je třeba přesouvat je z plechu velmi opatrně, nejlépe pomocí tenké kovové obracečky nebo lopatky na dort.

  11. Podávejte nejlépe se silným espressem nebo skleničkou mandlového likéru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!