Křehké makové rohlíčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku nebo sody
- 40 g cukru moučka
- 1 žloutek
- 100 g studeného másla
- 50 ml mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- kůra z poloviny citronu
- Náplň:
- 120 g mletého máku
- 60 g cukru moučka
- 100 ml mléka
- citronová kůra
- můžeme přidat 1 lžíci švestkových povidel
Postup Křehké makové rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr, přidáme prášek a citronovou kůru. Vše promícháme, přidáme nastrouhané máslo (nebo nasekané na kostičky), žloutek, citronovou šťávu a prohněteme. Vytvoříme drobenku, do které dle potřeby přiléváme mléko a hnětením vytvoříme těsto podobné lineckému. Pracujeme rychle, dlouhým hnětením by pak upečené bylo tuhé, skvěle se udělá těsto v mixéru ETA nebo procesoru (dáme mouku a vše ostatní, nakonec mléko a je hotové během 2 minut). Těsto rozdělíme na dvě části a dáme odpočinout na hodinu do chladu.
Zatím připravíme náplň. Do kastrůlku dáme mléko s cukrem, přivedeme k varu, odstavíme, vmícháme mák a citronovou kůru. Důkladně promícháme a necháme vychladnout, můžeme přidat 1 lžíci švestkových povidel. Než začneme pracovat s těstem, zapneme troubu na 170 °C.
Odpočinuté těsto (jednu část) rozválíme do kruhu asi 2 mm silného, o průměru cca 30 cm. Kruh potřeme polovinou makové náplně asi 1-2 cm od okraje, nakrájíme na 12 výsečí a smotáme od okraje ke středu rohlíčky. Druhou část těsta zpracujeme stejným způsobem.¨Rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou a pečeme cca 15-20 minut podle trouby, měly by zůstat světlé. Vychladlé lehce poprášíme moučkovým cukrem s vanilkou.