Žampionová krémová polévka se slaninou
Recepty, PolévkySuroviny
- 250 g čerstvých žampionů
- 250 g brambor
- 120 g anglické slaniny (nebo moravské...)
- cibule
- máslo nebo olej
- 2 stroužky česneku
- muškátový květ
- sůl
- pepř mletý
- vývar dle potřeby
- Dále dle chuti:
- smetana ke šlehání nebo zakysaná
- krutony
Postup Žampionová krémová polévka se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a necháme nasucho osmažit dozlatova v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Po osmažení slaninu bez vysmaženého tuku vyndáme, do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Pokud je výpeku málo, můžeme přidat kousek másla nebo trošku oleje.
K osmažené cibuli přidáme pokrájené žampiony, nasekaný česnek, muškátový květ dle chuti a smažíme do jejich povadnutí. Poté přisypeme pokrájené oloupané brambory, přilijeme zhruba půl litru vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor.
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme v hladký krém, který naředíme do požadované hustoty vývarem, zjemnit ji můžeme decilitrem smetany nebo ji můžeme až na talíři, doplnit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.
Polévku ještě můžeme dle chuti osolit nebo opepřit. Na talíři ji doplníme osmaženou slaninkou, kterou jsme si na začátku osmažili a kdo má rád v polévce krutonky, přidá jich pár také.