Žampionová krémová polévka se slaninou

Recepty, Polévky

Suroviny

250 g čerstvých žampionů
250 g brambor
120 g anglické slaniny (nebo moravské...)
cibule
máslo nebo olej
2 stroužky česneku
muškátový květ
sůl
pepř mletý
vývar dle potřeby
Dále dle chuti:
smetana ke šlehání nebo zakysaná
krutony

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a necháme nasucho osmažit dozlatova v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Po osmažení slaninu bez vysmaženého tuku vyndáme, do výpeku nasypeme pokrájenou cibuli a osmažíme dosklovata. Pokud je výpeku málo, můžeme přidat kousek másla nebo trošku oleje.

  2. K osmažené cibuli přidáme pokrájené žampiony, nasekaný česnek, muškátový květ dle chuti a smažíme do jejich povadnutí. Poté přisypeme pokrájené oloupané brambory, přilijeme zhruba půl litru vývaru, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor.

  3. Ponorným mixérem polévku rozmixujeme v hladký krém, který naředíme do požadované hustoty vývarem, zjemnit ji můžeme decilitrem smetany nebo ji můžeme až na talíři, doplnit kopečkem zakysané smetany pokojové teploty.

  4. Polévku ještě můžeme dle chuti osolit nebo opepřit. Na talíři ji doplníme osmaženou slaninkou, kterou jsme si na začátku osmažili a kdo má rád v polévce krutonky, přidá jich pár také.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!