Sváteční žampionová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

800 g žampionů
400 g hovězího mletého masa
250 g cibule
120-150 g rajského protlaku
400 ml zakysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
mléko ke konečnému naředění
50 g másla k zjemnění omáčky
50-100 ml oleje na restování
0,7 g mletého pepře (snese ho to hodně)
6 g soli (podle chuti)
bylinky (podle chuti, nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony připravíme nejlépe takto: Vylomíme nožičky a příčně nakrájíme na plátky. Hlavičky rozdělíme podle velikosti na čtvrtiny až osminy. Kdo trvá na plátcích, nakrájí na plátky.

  2. V pánvi rozpálíme olej a restujeme na drobno nakrájenou cibuli, až změkne a začne vonět (nenecháme ji ztmavnout). Přidáme hovězí mleté maso, pepř a sůl a dále restujeme při mírném ohřevu 30-40 minut za častého promíchávání a rozmačkávání hrudek, které má maso tendenci zpočátku vytvářet, dokud není hotové. Přidáme rajský protlak a ještě 5 minut zarestujeme.

  3. Obsah pánve přendáme do rendlíku odpovídající velikosti, zalijeme oběma smetanami, vsypeme připravené žampiony a vaříme mírným varem za občasného promíchávání, zpočátku častého, dokud žampiony nezměknou a nejsou hotové. Dovařením žampiónů by měla omáčka trochu zřídnout, ale na požadovanou hustotu nyní naředíme mlékem (používám plnotučné). Současně přidáme máslo a bylinky a necháme už jen přejít varem. Dochutíme, je-li třeba.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!