Rajská omáčka podle pana Šroubka

Recepty, Omáčky

Suroviny

5 masitých zralých rajčat
1 polévková lžíce másla
1 menší cibule
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
3 kuličky černého pepře
1 kulička nového koření
1 cm dlouhý svitek skořice
1 malý bobkový list
1 kávová lžička bílého vinného octa
proužek kůry z bio citronu
šťáva z 1/2 citronu
2 polévkové lžíce hladké mouky + na dokončení
750 ml hovězího vývaru
1 polévková lžíce krupicového cukru
60 ml kvalitního červeného vína

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata pokrájíme přes sítko vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme na jemno, kořenovou zeleninu na malé kostičky, nebo plátky.

  2. Rozehřejeme máslo a dáme na něj osmažit cibuli a zeleninu asi 10 minut. Přidáme vymačkanou dužinu z rajčat, koření a citronovou kůru. Restujeme dozlatova.

  3. Pak zaprášíme moukou a necháme podusit. Zalijeme vývarem. Přidáme víno, cukr, šťávu z rajčat i z citronu. Hodinu zvolna vaříme.

  4. Asi po půl hodině vaření zkontrolujeme hustotu a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a dál zvolna vaříme. Omáčku přecedíme.

  5. Na závěr ochutnáme a podle své chuti dochutíme (přisladíme, přikyselíme, přisolíme).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!