Rajská omáčka podle pana Šroubka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 5 masitých zralých rajčat
- 1 polévková lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 menší mrkev
- 1 menší petržel
- kousek celeru
- 3 kuličky černého pepře
- 1 kulička nového koření
- 1 cm dlouhý svitek skořice
- 1 malý bobkový list
- 1 kávová lžička bílého vinného octa
- proužek kůry z bio citronu
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 polévkové lžíce hladké mouky + na dokončení
- 750 ml hovězího vývaru
- 1 polévková lžíce krupicového cukru
- 60 ml kvalitního červeného vína
Postup Rajská omáčka podle pana Šroubka
Postup přípravy receptu
-
Rajčata pokrájíme přes sítko vymačkáme šťávu. Cibuli nakrájíme na jemno, kořenovou zeleninu na malé kostičky, nebo plátky.
Rozehřejeme máslo a dáme na něj osmažit cibuli a zeleninu asi 10 minut. Přidáme vymačkanou dužinu z rajčat, koření a citronovou kůru. Restujeme dozlatova.
Pak zaprášíme moukou a necháme podusit. Zalijeme vývarem. Přidáme víno, cukr, šťávu z rajčat i z citronu. Hodinu zvolna vaříme.
Asi po půl hodině vaření zkontrolujeme hustotu a podle potřeby zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a dál zvolna vaříme. Omáčku přecedíme.
Na závěr ochutnáme a podle své chuti dochutíme (přisladíme, přikyselíme, přisolíme).