Žampionová polévka Rohule
Recepty, PolévkySuroviny
- Základní recept:
- 2 PL másla
- větší cibule
- 400 g žampionů
- sůl
- 80 g droždí
- petrželka nebo pažitka
- -----
- Lze přidat:
- 4 vejce (i více)
- kousek šunky
- 1–2 hrsti strouhaného sýru
- nasucho opečené kostičky z 1-2 rohlíků
Postup Žampionová polévka Rohule
Postup přípravy receptu
-
Základní varianta: V hrnci podusíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené žampióny a necháme dusit pod pokličkou za občasného podlévání vodou. Mezitím na pánvi usmažíme na sádle (nejlépe na husím, ale může být i sádlo vepřové) rozdrobené droždí (asi 2 kostičky na hrnec polévky).
Je třeba dávat pozor, aby se droždí nepřipálilo a opatrně míchat tak dlouho, dokud není vůně z droždí cítit až ven (barva by měla být hodně tmavě žlutá, až skoro hnědá). Hotové droždí přidáme k podušeným žampiónům a zbytek hrnce dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme přejít varem. Před podáváním přidáme nadrobno nasekanou petrželku nebo pažitku.
Další varianta: do žlutohnědého osmaženého droždí ještě přidáme několik vajíček (ta necháme za stálého míchání srazit či necháme rozpustit strouhaný sýr. Přidané suroviny můžeme i zkombinovat (šunka + vajíčka, vajíčka + sýr atd.) a pak vše přidáme povařit do polévky jako u základního receptu. Pokrájenou šunku většinou přidávám do hotové polévky ke konci varu. Pro větší jedlíky opečeme na suché pánvi (nebo na plechu v troubě) na kostičky pokrájený rohlík.