Žampionová polévka Rohule

Recepty, Polévky

Suroviny

Základní recept:
2 PL másla
větší cibule
400 g žampionů
sůl
80 g droždí
petrželka nebo pažitka
-----
Lze přidat:
4 vejce (i více)
kousek šunky
1–2 hrsti strouhaného sýru
nasucho opečené kostičky z 1-2 rohlíků

Postup přípravy receptu

  1. Základní varianta: V hrnci podusíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené žampióny a necháme dusit pod pokličkou za občasného podlévání vodou. Mezitím na pánvi usmažíme na sádle (nejlépe na husím, ale může být i sádlo vepřové) rozdrobené droždí (asi 2 kostičky na hrnec polévky).

  2. Je třeba dávat pozor, aby se droždí nepřipálilo a opatrně míchat tak dlouho, dokud není vůně z droždí cítit až ven (barva by měla být hodně tmavě žlutá, až skoro hnědá). Hotové droždí přidáme k podušeným žampiónům a zbytek hrnce dolijeme horkou vodou. Osolíme a necháme přejít varem. Před podáváním přidáme nadrobno nasekanou petrželku nebo pažitku.

  3. Další varianta: do žlutohnědého osmaženého droždí ještě přidáme několik vajíček (ta necháme za stálého míchání srazit či necháme rozpustit strouhaný sýr. Přidané suroviny můžeme i zkombinovat (šunka + vajíčka, vajíčka + sýr atd.) a pak vše přidáme povařit do polévky jako u základního receptu. Pokrájenou šunku většinou přidávám do hotové polévky ke konci varu. Pro větší jedlíky opečeme na suché pánvi (nebo na plechu v troubě) na kostičky pokrájený rohlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!