Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky

Recepty, Polévky

Suroviny

Na vývar:
husí droby (srdce, žaludek, játra)
křídla
krk
obíračka z pečené husy
(skelet, kosti a kousky kůže)
2 l studené vody
1 cibule i se slupkou
2 mrkve
1 petržel
3 cm silný plátek celeru
10 kuliček pepře (měla jsem čtyřbarevný)
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 větvička rozmarýnu
sůl
Dále:
2 cm silný plátek másla
3 lžíce hladké mouky
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
200 ml smetany na vaření
1 cm silný plátek celeru
1 mrkev
husí játra
sůl
mletý pepř
hladkolistá petržel na přízdobu
uvařené široké nudle do hotové polévky

Postup přípravy receptu

  1. Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření. Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny.

  2. Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou.

  3. Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek.

  4. Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut. Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky. Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!