Kuřecí kaldoun

Recepty, Polévky

Suroviny

Kuřecí vývar, cca 4 litry:
2 kg kuřecích skeletů s masem a s drůbky
kořenová zelenina do vývaru
cibule - zbavená pouze první slupky
voda
pepř celý - dle chuti
nové koření - cca 4 kuličky
bobkový list - 2 ks
sůl
Jíška:
250 g másla
210 g hladké mouky
muškátový květ - špetka
Knedlíčky, cca 400 ks:
500 g kuřecích jater - očištěných
150 g změklého másla
2 vejce
cca 4 stroužky česneku
muškátový květ, dle chuti
sůl
pepř
majoránka - nemusí být
strouhanka jemně mletá, na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou cibulí, zbavené jen vrchní slupky. Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme cca hodinu a pokud budeme chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložíme ji do vývaru k masu až cca za půl hodiny po vaření, aby nebyla rozvařená.

  2. Pak vývar přecedíme, pokud chceme maso a zeleninu v kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru.

  3. Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání.

  4. Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou. vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povaříme v osolené vodě cca 5 minut a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru.

  5. Vroucí vývar za stálého míchání a dle požadované hustoty kaldounu zahustíme hotovou jíškou, necháme provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a přisypeme hotové játrové kuličky nebo nočky.

  6. Podáváme dozdobené petrželkou či pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!