Kuřecí kaldoun
Recepty, PolévkySuroviny
- Kuřecí vývar, cca 4 litry:
- 2 kg kuřecích skeletů s masem a s drůbky
- kořenová zelenina do vývaru
- cibule - zbavená pouze první slupky
- voda
- pepř celý - dle chuti
- nové koření - cca 4 kuličky
- bobkový list - 2 ks
- sůl
- Jíška:
- 250 g másla
- 210 g hladké mouky
- muškátový květ - špetka
- Knedlíčky, cca 400 ks:
- 500 g kuřecích jater - očištěných
- 150 g změklého másla
- 2 vejce
- cca 4 stroužky česneku
- muškátový květ, dle chuti
- sůl
- pepř
- majoránka - nemusí být
- strouhanka jemně mletá, na zahuštění
Postup Kuřecí kaldoun
Postup přípravy receptu
-
Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou cibulí, zbavené jen vrchní slupky. Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme cca hodinu a pokud budeme chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložíme ji do vývaru k masu až cca za půl hodiny po vaření, aby nebyla rozvařená.
Pak vývar přecedíme, pokud chceme maso a zeleninu v kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru.
Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání.
Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou. vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povaříme v osolené vodě cca 5 minut a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru.
Vroucí vývar za stálého míchání a dle požadované hustoty kaldounu zahustíme hotovou jíškou, necháme provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a přisypeme hotové játrové kuličky nebo nočky.
Podáváme dozdobené petrželkou či pažitkou.