Cuketové risotto zapečené pod grilem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

300 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano apod.)
asi 800 g mladých cuket
olivový olej
máslo
1 větší šalotka
2 stroužky česneku
150 ml dobrého bílého vína
1 l horkého kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
100 g sušené šunky (prosciutto)
150 g sýra s bílou plísní typu Camembert
sůl
pepř
petrželka hladkolistá
Parmezán

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji opečeme kolečka neoloupaných cuket dočervena a dáme stranou. Olej vylijeme a na pánvi na másle pomalu smažíme drobně nakrájenou šalotku a rozpůlený česnek. Pak česnek vyndáme, přidáme čtverečky šunky, nepropláchnutou rýži a opékáme, až rýže zesklovatí.

  2. Zalijeme vínem, necháme odpařit a postupně doléváme horký vývar, vždy necháme vsáknout a takto pokračujeme, dokud není rýže al dente.

  3. Dochutíme solí a pepřem, vmícháme opečené cukety, petrželku a vše přendáme do zapékací nádoby vytřené máslem.

  4. Povrch poklademe plátky plísňového sýra a prudce zapečeme pod grilem, aby se sýr rozpustil. Podáváme horké posypané parmezánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!