Cuketové risotto zapečené pod grilem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 300 g rýže na risotto (Arborio, Vialone nano apod.)
- asi 800 g mladých cuket
- olivový olej
- máslo
- 1 větší šalotka
- 2 stroužky česneku
- 150 ml dobrého bílého vína
- 1 l horkého kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
- 100 g sušené šunky (prosciutto)
- 150 g sýra s bílou plísní typu Camembert
- sůl
- pepř
- petrželka hladkolistá
- Parmezán
Postup Cuketové risotto zapečené pod grilem
Postup přípravy receptu
-
Na oleji opečeme kolečka neoloupaných cuket dočervena a dáme stranou. Olej vylijeme a na pánvi na másle pomalu smažíme drobně nakrájenou šalotku a rozpůlený česnek. Pak česnek vyndáme, přidáme čtverečky šunky, nepropláchnutou rýži a opékáme, až rýže zesklovatí.
Zalijeme vínem, necháme odpařit a postupně doléváme horký vývar, vždy necháme vsáknout a takto pokračujeme, dokud není rýže al dente.
Dochutíme solí a pepřem, vmícháme opečené cukety, petrželku a vše přendáme do zapékací nádoby vytřené máslem.
Povrch poklademe plátky plísňového sýra a prudce zapečeme pod grilem, aby se sýr rozpustil. Podáváme horké posypané parmezánem.